Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея се опасява, че САЩ, Южна Корея и Япония планират съюз като НАТО

Хиперзвуковата ракета на КНДР "Хвасон-8"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея разкритикува Съединените щати, Южна Корея и Япония заради договореностите им да укрепят военното сътрудничество помежду си. Според Пхенян това е начин за реализиране на американски план за създаването в региона военен съюз като НАТО. 

"Реалността ясно показва, че истинската цел на разпространявания от Съединените щати слух за "заплаха от Северна Корея" е да предостави извинения за постигането на военно превъзходство над азиатско-тихоокеанския регион", посочил говорител на външното министерство в Пхенян пред държавната информационна агенция.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън, държавният глава на Южна Корея Йон Сук-йол и премиерът на Япония Фумио Кишида разговаряха в кулоарите на срещата на върха на НАТО по-рано тази седмица, припомня Ройтерс. Те се договориха да си сътрудничат по-тясно, за да отговорят на заплахата, която представлява Северна Корея. Напредъкът на ядрената и ракетна програма на Пхенян представлява сериозен риск както за Корейския полуостров, така и за Източна Азия и света, смятат тримат лидери.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени