Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български компании ще могат да използват технологии на ЦЕРН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Български стартъпи ще може да използват технологии на ЦЕРН за развитие на бизнес идеи. Това става благодарение на сътрудничеството на Европейската агенция за ядрени изследвания и съвместния бизнес инкубатор на София Тех Парк.

Как откритията на ЦЕРН могат за влязат в бизнеса, а и от там да стигнат до хората - това е целта на програмата, Както обяснява Аш Рави от предприемаческия отдел на ЦЕРН.

"Искаме да помогнем в тези етапи на развитието развитието на бизнесите, финансирането и дистрибуцията на продукта. Защото ние можем да го купим, ако ни хареса. Искаме да вземат нашето знание и да го превърнат в технология, за която ние не сме се сетили да го приложим. Ако попитате нашите учени: „Къде са ви приложенията на вашите знания?“, ние просто няма да можем да отговорим. Ако вие развивате някаква нова технология и не знаете как действат свръхпроводниците или на ниво квантовата физика, ще намерим подходящия за вас експерт, за да ви го обясни".

Одобрените бизнес проекти ще получат консултации в различни области, обучение, както и финансиране до 40 000 евро, казва Васил Караиванов от София Тех Парк.

"Технологиите са над 500 – има най-различни технологии – за обработка на данни, за измерване на различни видове лъчи, всъщност с такива технологии може да се правят нови апарати за изследване, скенер, лечени с протони, с неутрони, с електрони, целта ни е също да привлечем допълнителни фондове за рисков капитал".

Онлайн формулярът е кандидатстването е вече наличен. Кандидатите могат да заявят желание да използват конкретна технология на ЦЕРН или да отправят запитване за наличие на разработка на световната лаборатория, която би помогнала на развитието на техния проект. Фирмите трябва да бъдат регистрирани не по-късно от 5 години преди датата на кандидатстване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени