Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спасителната служба в Дупница е с постоянно дежурство на Седемте рилски езера

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Спасителната служба в Дупница вече е с постоянно дежурство на Седемте рилски езера заради увеличаващия се брой туристи по циркуса, каза за БНР Божидар Джокин от отряда. Дежурството на спасителите ще продължи денонощно до 18 септември,

Постоянно дежурство на планинските спасители на Седемте езера се прави за втора година - особено натоварено е през юли и август. От 20 юли ще започне изграждането и на лагера на Бялото братство и потокът от туристи ще започне да се увеличава. И сега има много туристи по циркуса, казва Божидар Джокин.

"През седмицата сме двамата щатни, които работим в отряда, а през седмицата имаме по четирима дежурни, защото има по-голям наплив от туристи", каза Джокин, който допълни, че има много чужденци, сред които индийци и китайци.

За съжаление проблемът с базата на спасителната служба още не е решен въпреки че сградата, където ще могат да се настанят и те, е напълно готова и има издаден Акт 16, но от ръководството на НП "Рила" се бавят с финализирането на настанителната процедура.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.