Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа победа за Сайнц, катастрофа на "Силвърстоун"

Катастрофата, при която пострада пилотът на Алфа Ромео Гуаню Чжоу.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Карлос Сайнц завоюва своята първа победа във Формула 1 в своя 150-ти старт след една щура Гран При на Великобритания, която включваше един червен флаг още на старта, кола за сигурност малко преди финала и множество изпреварвания.

През почти целия следобед испанецът имаше по-ниско темпо от това на своя съотборник Шарл Леклер, но решението на Ферари да раздели стратегиите на двамата при излизането на колата за сигурност се оказа ключово за победата на Сайнц. След рестарта той веднага изпревари своя съотборник и бързо отвори аванс, подпомогнат и от яростната защита на Леклер от Серхио Перес и Люис Хамилтън.

Все пак монегаскът трябваше да отстъпи и на двамата и да се задоволи с четвъртата позиция, докато Перес завърши втори, а местният любимец Хамилтън остана трети. За британецът остана утешението, че той записа най-бързата обиколка в рамките на състезанието във финалния тур, което му донесе и бонус точката.

Пети и шести финалът пресякоха Фернандо Алонсо и Ландо Норис, а едва седми финишира Макс Верстапен. Световният шампион имаше изключително тежко състезание, в което участва с повредена кола след контакт с Леклер и Перес при ранния рестарт. Нидерландецът за малко не загуби и седмата позиция от Мик Шумахер във финалните метри, като разликата между двамата на края бе само 0.218 секунди.

За Шумахер това са първи точки в кариерата във Формула 1, а топ 10 на „Силвърстоун“ допълниха Себастиан Фетел и Кевин Магнусен. Финалната линия пресякоха още Ланс Строл, Никола Латифи, Дениъл Рикардо и Юки Цунода.

Състезанието започна с голям инцидент още на първия завой, в който елиминирани от надпреварата бяха Алекс Албон, Джордж Ръсел и Гуаню Чжоу. Инцидентът на китаеца бе изключително зловещ, като той се превъртя в зоната за сигурност, след което се удари в предпазните стени, превъртя се над тях и се приземи зад тях.

Катастрофата разбира се доведе до моментално спиране на състезанието, като паузата продължи близо час. За щастие всички замесени пилоти се разминаха само с големия уплах, без никакви наранявания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!