Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Любовни черупки" в българското анимационно кино

Самотен охлюв, изградил собствена реалност, в която да се скрие от външния свят, излиза от черупката си заради друга такава. В нея открива любовта и желание да се справи със страховете си, но именно в техния капан се озовава. Тази поетична анимационна история – колкото за малки, толкова и за големи – се развива в 16 минути, които в последно време впечатляват не само зрителите, но и критиката и гилдията.

Късометражният анимационен филм "Любовни черупки“ – не по-малко самотният остров сред българските анимации, както го определя режисьорът му – бе въвлечен в серия от отличия.

Историята на охлюва получи две награди от Световния фестивал на анимационния филм във Варна тази година, награден беше и на фестивала на българското документално и анимационно кино "Златен ритон“. И на фестивала "Златен кукер“ беше отличен, и то с Наградата за най-добър български филм на името на Пройко Пройков. А на първото издание на Националния фестивал на българското кино, който възроди наградите "Васил Гендов“ на Съюза на българските филмови дейци, получи три награди – за сценарий, за анимация и за най-добър анимационен филм.

Много признания за кратко време, а самият филм отнема цели четири години на своите създалите. Години усърдна работа, за да се сътвори реалност като никоя друга. Филмът съчетава похватите на игралното кино и анимацията, които спомагат да бъде изградена сложната драматургична структура и повествователните кодове в анимационния сюжет. Двата свята, между които се опитва да живее охлювът, са създадени на базата на изкуство и реален живот – природата е заснета с камера, а върху кадрите чрез 2D и 3D анимации са нарисувани героите.

За онова, което рисуваш, за да оживее на екрана и да предаде посланието ти към зрителите; за черупките, в които се крием, и за илюзиите, в които искаме да живеем; за анимационното кино като вселена, в която човек сам избира да попадне, в "Кино с думи“ говорят Свилен Димитров, режисьор и сценарист на "Любовни черупки“, и 3D аниматорът Здравко Миленов, също отговорен за добрата и отличена неведнъж вече анимация.

Снимки – Свилен Димитров ФБ профил
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна