Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е "метавселена"?

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ще влезем в света на Metaverse вселената? Много актуална тема през последните месеци, както в световен мащаб, така и в България. Под критиката на регулаторни органи и законодатели, заради своите бизнес практики, Facebook Inc се ребрандира с ново име, което се фокусира върху метавселената.

Метавселена е широкообхватно понятие. В основата си се отнася до споделени виртуални среди, до които хората имат достъп чрез висококачествена интернет връзка. Терминът може да се отнася до графични цифрови пространства, които са направени по-реалистични чрез използването на виртуална реалност (VR) или разширена реалност (AR).

Също се използва думата метавселена, за да се опишат игрови светове, в които потребителите имат герой, който взаимодейства с други играчи в различни светове.

"Метавърс се очаква да бъде продължение на социалните медии, в което ние ще имаме наш виртуален, дигитален аватар, който представлява нас във пространството", каза Александър Дурчев, управляващ директор към "All channels" като част от конференцията "Видима, невидима, промяна".

Съществува и специфичен тип метавселена, която използва блокчейн технологията. В тези метавселени потребителите могат да купуват виртуална земя и други цифрови активи, използвайки криптовалути. Феновете на метавселената го виждат като следващия етап от развитието на интернет технологиите.

В момента хората взаимодействат помежду си онлайн, като посещават платформи за социални медии или използват приложения за съобщения.

Идеята на метавселената е, че тя ще създаде нови онлайн пространства, в които взаимодействията на хората могат да бъдат по-многоизмерни, където потребителите могат да се потопят в цифрово и, най-вече, графично съдържание, а не просто да го гледат. Фокусът се полага върху цялостното изживяване.

Едни от най-големите технологични компании инвестират огромни средства в това.

"Влизането в Метавърс не може да е през телефон или през компютър, а за да може да използвате услугите на тази виртуална среда трябва да имате VR оборудване (оборудване за виртуална реалност)", добави директорът.

Той споделя, че цените за това оборудване са високи на този етап, но с търсенето и продаването цената ще спадне значително.

"Тази индустрия, която ние познаваме в нашия живот, започва да търси своя пазар в Метавърс и голяма част от компаниите, които ние познаваме и виждаме по моловете, вече имат дигитални колекции", каза още Александър Дурчев.

Една много сериозна тема, свързана с виртуалната реалност, е сигурността на данните в това пространство и дигиталните права, които имаме там и как сме защитени. По този проблем се работи още от самото начало.

По публикацията работи: Ралица Тачева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени