Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилен пункт за опасни отпадъци в районите "Панчарево" и "Искър"

Снимка: личен архив

Мобилен пункт за опасни отпадъци ще бъде разположен на 8 юли в районите "Панчарево" и "Искър", съобщиха от Столичната община.

В район "Искър" от 08:30 ч. до 11:30 ч., бул. "Кръстю Пастухов" № 18, пред районна администрация "Искър".

В район "Панчарево" от 12:30 ч. до 15:30 ч. с. Панчарево, ул. "Самоковско шосе" № 230, пред районна администрация "Панчарево".

Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата е иновативна услуга, която осигурява спазването на националното и европейско екологично законодателство в сферата на управление на отпадъците, като гарантира високо ниво на третиране на събраните отпадъци при изключително ниски инвестиции от страна на общините в България.

Системата е отличена в област "Зелена иновация" в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината" през 2014 г.

Системата гарантира отделянето на опасните от общия поток битови отпадъци и има пряк ефект върху намаляване на риска за здравето на хората, риска от инциденти в населените места и при дейностите по събиране и третиране на отпадъците. С отделянето на опасните компоненти се подобрява и оползотворяването на рециклириуемите фракции от хартия, метал, стъкло и пластмаси, което е ключово в развиването на ресурсния потенциал на отпадъците и оттук връщането им като суровини в производството.

Разположението на мобилните пунктове е съгласно утвърден график – един общ за Националната система, който включва всички, присъединили се общини от страната; и един отделен за Столична община.

По публикацията работи: Ралица Тачева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна