Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън може тази седмица да обяви понижаване на вносните мита за китайски стоки

Президентът на Съединените щати Джо Байдън може да обяви решението си за облекчаване на митата върху вноса от Китай още тази седмица, съобщи в понеделник "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Според един от източниците решението може да включва отмяна на митата върху потребителски стоки като дрехи и училищни пособия. Освен това администрацията на Байдън може също така да сложи началото на широка рамка, която да позволи на вносителите да поискат освобождаване от мита.

Ден по-рано беше съобщено, че в правителството на САЩ има противоречия по въпроса за китайските мита. От друга страна, властите в Пекин подчертаха, че подобен ход би бил от полза  не само за двете страни, но и за целия свят.

В неделя "Файненшъл таймс" предаде, че членовете на правителството на Съединените щати заемат различни позиции, свързани с бъдещите стъпки на администрацията относно митата срещу Китай. Финансовото издание съобщи, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и министърът на търговията Джина Раймондо подкрепят премахването на китайските налози, за да помогнат на правителството да намали най-високата от четири десетилетия инфлация, докато търговският представител на САЩ Катрин Тай е загрижена, че подобен ход би навредил на преговорната позиция на Вашингтон в други спорове с Пекин. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан също не е склонен да се намалят митата, наложени за първи път от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени