Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Международният Родопи филм фест

Снимка: rife.bg

Международният документален Родопи филм фecт в град Смолян се отĸpива на 7 юли. Фестивалът се провежда за втора поредна година. Ще бъдат представени филми от Германия, Турция, Украйна, Гърция, Израел, Австрия, България и други. 

В програмата са включени около 30 филма, след направената селекция от над 700. Официалното откриване е с филма "Boeв". А през последните два дни – 9 и 10 юли, като подарък за гражданите и гостите на Смолян, ще бъдат излъчени нови български ленти, които са извън ĸoнĸypca.

В рамките на фестивала ще се проведе и специална професионална работилница от видния български режисьор на документални филми Светослав Драганов за студенти от Нов български университет, разказва директорът на фестивала – Христо Бакалски:


"Филмът "Смирен" го показваме в българската поредица, защото Светослав Драганов ще води и семинар. Това е игрален филм, заснет с документални похвати. Не искам да преувеличавам, но този филм може да служи като знаме на поколението на Светослав. Толкова самобитен игрален български филм. Преди войната в Украйна и войните по света, да изместят фокуса, показвахме балкански филми, кинаджиите от съседните страни – от Турция и Гърция да се срещат. Ще има гости режисьори от там. Ще има прожекции в киното и в малък амфитеатър на открито. Имаме лед екран, който позволява прожекциите ни да бъдат през целия ден."


Античният дом на митичния поет Орфей се намира в южната част на България и се простира по склоновете си чак до Егейско море. Фестивалният град Смолян се намира в сърцето му, близо до Гърция и Турция – идеалното място за фестивал, посветен на общото между режисьорите от тези три страни. Творческите, съвременни документални филми, излизащи от тези общности, са свързани с много теми, като основните теми на филмите тази година са любовта и войната.

Снимки: rife.bg
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна