Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни доц. Румен Жеков

Снимка: НБР

На 30 юни след тежко боледуване ни напусна доц. Румен Жеков – дългогодишен преподавател по живопис и ръководител на катедра "Изящни изкуства" във факултет "Изобразителни изкуства" на Академията "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. Неговото творчество като художник оставя ярко присъствие в съвременното българско изкуство. Отдадената му преподавателската работа има неоценим принос за развитието на много млади художници.

Вечна памет и поклон!

Доц. Румен Жеков при една от последните си изложби казва: "Аз наистина променям Пловдив и го правя по-специален и уникален". С какво той правеше Пловдив по-специален, разказва неговият колега и приятел – скулпторът Иван Тотев:

"Най- важното е, че той успяваше да си поставя значими задачи, имаше огромен талант, но и си поставяше задачи, от най- надарените рисувачи, но не само можеше да рисува, но и знаеше да рисува, при него рисуването беше изведено до наука и това се опитваше да предаде на студентите си и дано продължат неговата традиция те. Наистина творчеството му беше лишено от еротика и хумор, нещо много масово днес."

Иван Тотев казва при откриване на една експозиция на доц. Румен Жеков – "Имаме си работа с художник, който много добре знае, какво прави". Тотев очертава осем характерни черти в творчеството на Румен Жеков, сред които способността му да генерира образи, превърнали се с времето в знаци, изключителният му усет за картинност, постигана понякога само с няколко мазки или щрихи, умението му да вижда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна