Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Трябва ли хората с увреждания да си плащат за достъпна среда?

Изработването на идеен проект струва около 1 500 лева

Хората с увреждания подават най-много жалби, свързани с тромавата процедура при издаването на документи за ТЕЛК или НЕЛК, съобщи местният омбудсман Надежда Чакърова.

В приемната постъпват и запитвания, свързани с Националната програма за осигуряване на достъпна градска среда. Проблемът, с който се сблъскват хората с увреждания е високата цена за изработването на идеен проект-около 1 500 лева.

По този повод, националният омбудсман Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка Георги Гьоков, в което алармира за проблема.

„Това е един сериозен ресурс и затова е необходимо държавата да освободи хората в тежко социално положение от тези финансови ангажименти, защото е изключително несправедливо“, е мнението на Чакърова.  


Още по темата чуйте в прикачения звуков файл.

Националният омбудсман Диана Ковачева настоява Програмата да предвиди възможност за предоставяне на техническа помощ за хората с увреждания при подготовка на тяхната документация, да осигури и възможност за покриване на разходите, свързани с набирането на необходимите документи и изготвянето на инвестиционните проекти.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени