Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Госпожо архитект" – жените в архитектурата на ХХ век

Снимка: goethe.de

Гьоте институт - България и фондация "Български архитектурен модернизъм" откриват интересна изложба, посветена на жените в архитектурната професия на ХХ век, в Градската градина в София на 4 юли от 18.30 часа.

Изложбата е озаглавена "Госпожо архитект" и в нея до 18 юли организаторите представят в две части различни аспекти от професионалното развитие и живота на двадесет жени в България и Германия, които преди повече от 100 години първи имат смелостта и дързостта да стъпят на територията на една от най-предизвикателните и  консервативно възприемана в онези години за изключително "мъжка" професия – архитектурата.

Първата част, с фокус върху дейността на германските архитектки от началото на миналия век, е реализирана от Германския архитектурен музей от Франкфурт на Майн, а втората е родно допълнение на темата от страна на фондация "Български архитектурен модернизъм".

За изложбата и за приноса на първите българки в архитектурната професия разказва с Васил Макаринов от фондация "Български архитектурен модернизъм".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени