Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За Родопите" гостува на "Топлоцентрала"

Снимка: prac.biz

Център за изкуства "За Родопите" гостува на "Топлоцентрала" в София. На 6 и 7 юли от 19.30 часа в зала "Черен куб" на "Топлоцентрала" в София ще бъдат представени два от най-новите спектакли на Петър Тодоров и Десислава Минчева – "Концертът" и "Кълбо" (част 3).

В сюжета на "Концертът" са квартет от народни певици. Четири наглед обикновени жени, които в битието си са като всички други, но когато стъпят на сцената се превръщат в "различни" човешки същества, които с гласовете и песните си се докосват до божественото, и носят просветление за смисъла на човешкия живот. Спектакълът е възхвала на българската народна песен, разказва продуцентът и режисьор Петър Тодоров:


"Това е нашият израз на преклонение пред българската народна песен. Решихме да го направим с кукли, защото ни се иска младите хора и децата да слушат българската народна песен с едно отношение към нея. Представлението е предназначено за семейна публика, искаме децата да се свържат с народна песен. Българската народна песен е визитката на нашата страна по света. Навсякъде се приема с възхищение и нашия спектакъл. Хората се и забавляват, защото нашата интерпретация е много интересна и различна на сцената.

Другото представление е съвсем различно. Изградено е по вариации по "Болеро" на Морис Равел. Композиторът Милен Апостолов написа различни вариации по темата. И вече спечели награда за музика от фестивала "Пиеро" в Стара Загора. Тук говорим за разрушаването на нашата планета, на нашия общ дом. Ние хората имаме склонност към саморазрушение, но въпросът е да съумяваме да се вземем в ръце."


С представлението "Концертът" център за изкуства "За Родопите" изнася над 50 представления в Швеция, Германия и Канада, както и в различни градове на страната, чрез него се предава и магията на народната песен. В основата на сюжета на "Кълбо" - част 3 е "Една оцеляла жена-воин влачи със себе си останките от собствения си свят, който сама е разрушила. Ще съумее ли да го изгради наново?" Такъв въпрос задава представлението. "Кълбо" (част 3) е посветен на връзката на Човека с майката Земя и носи простичко и универсално послание към хората по цялото земно кълбо. Петър Тодоров и Десислава Минчева от 20 години живеят и сътворяват продукциите си в родопското селце Бостина, след което пътуват с тях по целия свят.

Снимки: Център за изкуства "За Родопите"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна