Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От Петролната и газова асоциация прогнозираха, че

Бензиностанциите ще могат да предоставят отстъпката за горивата най-рано в петък или в събота

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През този месец не се очаква поскъпване на горивата, прогнозира пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Гласуваната държавна помощ предвижда намаление на цената от 25 стотинки за бензина и дизела до 70 стотинки за метана.

Това означава поевтиняване с около 18 на сто на течните горива, а на пропан-бутана- с 30 процента от сегашната цена. Тази отстъпка бензиностанциите ще могат да предоставят обаче едва от тази събота.

Въпреки, че целта на мярката беше хората да бъдат подпомогнати заради високите цени на горивата, хората не се почувстваха особено подпомогнати от мярката:

"Това е голям майтап, който си правят с нас, замазване на очите. Това е смешно";

"Просто абсурд";

"Това е луда работа. Директно е луда работа";

"На седмицата 15 литра, колко се пада, 4 лева ли е колко се пада? Нищо не е";

"Мошеници!" - коментираха шофьори от Шумен, а без да са задължени:

"Всички членове на Българката петролна и газова асоциация ще предоставят така подписаната държавна помощ от 25 стотинки", казва нейният председател Живодар Терзиев, и посочва причината:

"В тази тежка ситуация за потребителите, а и за търговците, е своеобразно поемане на въздух тези 25 стотинки. Дали са много или малко - нека да оставим това пазарът да покаже".

Ефектът от мярката ще усетят най-вече шофьорите, които карат автомобили на пропан-бутан и метан:

"Които между другото наистина са продукти, които се потребяват от онази част от населението в България, които имат нужда. Първо, имаме намалена ставка на данък добавена стойност на природния газ компресиран, след това имаме премахване на акциза на пропан-бутан и за компресиран природен газ, и накрая ще предоставим и 25 стотинки, които държавата ще ни възстанови. Имайте предвид, че природният газ ще падне под нивата от 3 лева и за пропан-бутана ние ще говорим за нива, далеч по-различни от това, което виждаме в момента по колонките, така, че това е една много добра мярка".

Тъй като държавната помощ няма да се дава нито от всички бензиностанции, нито на всички потребители, съветът към шофьорите е:

"Преди да заредят с желанието да ползват тази отстъпка, да попитат в бензиностанцията тя ще се предоставя ли и чак тогава да пристъпят към пътечката, по която те трябва да получат отстъпката - да представят талон, да покажат, че тази кола се води на физическо лице, че е в съответните класове пътнически автомобили или мотопеди, че горивото е от вида гориво, за което се дава тази отстъпка.

Няма ограничение колко литра ще бъдат заредени. Важното е количеството да бъде напълнено в резервоара на съответния автомобил и по този начин се изчерпват изискванията към потребителя", казва председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени