Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Турция отново ще заседава по делото срещу българските граничари

Поредно съдебно заседание по делото срещу четиримата български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер е насрочено днес в Къркларели. Очаква се да са изготвени документи, във връзка с искането на магистратите за издирване на граничарите с червена бюлетина от Интерпол. Защитникът им Джошкун Молла поясни:

„На последното дело бяха дадени някакви решения за изпълнението на червените бюлетини и чакаме да бъдат изпълнени. Съдът още не беше подготвил изискващите документации и затова се отсрочи делото. После, предполагам ще ги изпратят до Министерството на правосъдието на Република Турция, от където ще се определи дали да се изпращат или не към Интерпол"

Процедурата продължава със запитване от страна на Интерпол към страната, в която се намират подсъдимите.

„Иска се и нейното мнение. Ако българското Министерство на правосъдието го одобри, тогава могат да се изкарат тези бюлетини“

Според Джошкун Молла искането няма да бъде прието от българската страна. Гранични служители -  Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, са обвинени за смъртта на турски рибар поради небрежност. Инцидентът е от 2008 година, край Резово. Процесът срещу четиримата се води задочно от 2019 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна