Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Лозанов: Имаме два политически продукта на дезинформацията по време на пандемията и войната

Наблюдаваме като в жива картина преработването на цялата структура на общественото мнение, смята медийният експерт

доц. Георги Лозанов
Снимка: БГНЕС

"СЕМ има голям дълг към обществото. Минаха две кризи, в които съвсем нови медийни стандарти се налагат в такава ситуация. Дори простият въпрос за плурализма се налага да бъде преформулиран. Да се види как функционира плурализмът в такава ситуация."

Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" на БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов, бивш председател на Съвета за електронни медии. 

Той коментира темата преди дискусията "Плурализъм и дезинформация по време на война", организирана от медийния надзорен орган.

"Когато има страхове, тези страхове се използват и чрез дезинформация се създават фалшиви позиции, те ангажират голяма или немалка част от обществото. Така се случи в двете кризи", изтъкна Лозанов.

"Антиваксърството като политически феномен вкара една партия в българския парламент. Сега, по време на войната, отново се създаде една дезинформационна среда, в която трябва да излезе, че развитието на либералната демокрация е по-лошо от авторитарния режим на Путин и немалка част започват да се убеждават в това. На следващите избори ще вкарат по тази линия още една нова партия в парламента. Това е резултатът. Два продукта, политически, резултат на дезинформация, която се случва 2-3 години. И стоим, като в някаква жива картина застинали, и наблюдаваме този процес, в който общественото мнение, цялата му структура, се преработва в полза на тези дезинформационни продукти."

"Няма идеални кандидати, не се явяват такива. Съвсем не мога да кажа, че хората, които се явиха на този конкурс, заслужават такова подценяване", каза доц. Лозанов след невъзможността на СЕМ да избере нов генерален директор на БНТ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна