Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Божанов: Избори са хипотезата по подразбиране

Актът за цифровите услуги, който е пред приемане, развързва ръцете на Европейската комисия да въздейства върху Фейсбук, подчерта министърът на електронното управление в оставка

Божидар Божанов
Снимка: Борислава Борисова

"Психологически и организационно сме готови за избори – това е хипотезата по подразбиране."

Това каза пред БНР министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, който е от квотата на ДБ в управляващата коалиция. 

Относно евентуална коалиция с ПП Божанов заяви, че е твърде рано да се обсъжда това. 

"Обществените очаквания, реакциите в социалните мрежи презюмират, че вече ще имаме избори и започват да проектират върху това желанието да има такава коалиция. Нямаме такова решение, няма такъв разговор все още."

"Изборите нажежават страстите и желанието на политически и не само политически участници да влияят върху общественото мнение", каза Божанов. По думите му трябва да започнем да говорим за всички аспекти на дезинформацията.

Основният канал за разпространение на дезинформация в България е Фейсбук, посочи министър Божанов и акцентира върху това разпространението на фалшиви новини да се пресича на ниво механизъм, а не на ниво оценка на съдържанието.

В случаите на дезинформация най-важни са първите 24 часа, когато съответната публикация набира скорост и оттам нататък щетата е направена, изтъкна той.

Идеята е не някой да стои и да гледа публикация по публикация, а Фейсбук алгоритмите да не препоръчват съдържание, което е неавтентично усилено, поясни министърът на електронното управление.

"Ние нямаме пълната картина. Някой може да ни изглежда като трол, а да не е – да е съвсем убеден човек, т.нар. полезни идиоти в терминологията, без да обиждам никого. Нямаме като индивиди какво да направим. Дори да докладваме една или друга публикация, това е капка в морето. Трябва системно да бъде решен проблемът."

"Актът за цифровите услуги е регламент на ЕС, който е пред приемане. ЕК е много наясно с конкретните проблеми, включително които България има и как това представлява доста системен риск за България като държава. Актът за цифровите услуги е това, което може да ни реши проблема м дългосрочен план. Там има възможности за анализ на системен риск за дадени общества. Този акт развързва ръцете на Европейската комисия да въздейства върху Фейсбук, върху начина, по който работи алгоритъмът, който е в основата на това разпространение", коментира Божидар Божанов в предаването "Преди всички".

"Никой не е виждал как някой подава плик на някой друг и му казва – хайде сега, пиши, говори за Русия. Чували сме, че се случва", отбеляза още Божанов. 

Грантовете на фондациите са публични. Дори да приемем конспирация, данните са публични, посочи Божанов във връзка с темата за платените говорители, повдигната от началника на кабинета на премиера Лена Бориславова.

"Докато нямаме списък с руски фондации, които имат на страниците си грантополучатели, нещата се случват по-конспиративно."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна