Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на къмпингите със собствена система за категоризация

Асоциацията на къмпингите в България започва работа по изработка на своя собствена система за категоризация на местата за настаняване с палатки, кемпери и каравани. Причината е неадекватната нормативна база у нас за този вид туризъм, посочи пред БНР-Бургас председателят на организацията Радослав Минков:

"В България категоризацията не отговаря на реалните услуги и качеството на къмпингите. Ако знаете един четиризвезден хотел какви услуги и екстри предлага в Европа, това ще очаквате и у нас. Докато при къмпингите все още липсва такава категоризация." 

КЪМПИНГ АЙЛЯКЪ

В момента оценяването на къмпингите става по наредба на Министерството на туризма и те могат да получат една, две или три звезди. Те обаче не отразяват реалните екстри, които един къмпинг предлага, посочва Минков. От друга, кемперстоповете или паркингите за кемпери и каравани не подлежат на регулация и оценка.

КЪМПИНГ АТЛИМАН

Има и такива места, които изобщо не могат да получат категоризация, заради административни пречки от всякакъв характер. По този начин официалната държавна категоризация не отразява реалното количество на къмпингите и качеството на туристическата услуга в тях, както и разликите и спецификите между отделните места. И ако по тези причини за българските туристи броят на звездите на къмпингите у нас никога не е бил критерий за избор на място за почивка, то неработещата система на категоризацията създава объркване у европейските туристи, смятат от неправителствената организация.

КЪМПИНГ ЯКОТО МЯСТО

Асоциацията на къмпингите планира да проучи европейските модели и на тази база да разработи собствена система за оценка, която максимално да се приближава до тях, но и да отрази спецификите на местния пазар. Така в бъдеще къмпинг в България оценен по новата система например с 4 звезди в огромна степен ще съответства на такъв във Франция, Гърция, Хърватия и т.н. Самата оценка на къмпингите ще бъде по стандартизирана процедура с независим оценител. Това е шанс и кемперстоповете да получат възможност за оценка на условията и услугите, които предлагат.

Разработката ще бъде представена на вниманието на Министерството на туризма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия