Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланиците в НАТО подписаха протоколите за присъединяването на Швеция и Финландия

Йенс Столтенберг с външните министри на Швеция и Финландия - Ан Линде и Пека Хаависто, 5 юли 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Швеция и Финландия са със статут на "поканени страни" в НАТО, след като днес в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел посланиците на страните-членки подписаха протокола за тяхното присъединяване към Пакта. Това каза след церемонията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с министрите на външните работи на Финландия Пека Хаависто и на Швеция Ан Линде.

Столтенберг нарече днешния ден "исторически за Финландия, Швеция, НАТО и евроатлантическата сигурност".  Той изрази надежда, че националните парламенти на страните-членки ще ратифицират бързо документа и това ще отнеме месеци, а не година, какъвто е бил последният случай. Генералният секретар на Алианса отказа да отговори пряко на въпроса дали очаква някъде този процес да се забави повече и по-конкретно в Турция, която настоява двете страни да екстрадират намиращите се на тяхна територия членове на кюрдската организация ПКК, за което е отправила искане. Той припомни, че на срещата на върха в Мадрид е подписан меморандум между трите страни:

"Всички ние, 30 съюзници, а и бъдещите ни членки Финландия и Швеция сме съгласни, че трябва да сме обединени в борбата ни срещу тероризма. И всички ние приветстваме факта, че двете страни поеха ангажимент да решат исканията на Турция за депортации и екстрадиции на заподозрени в тероризъм бързо и цялостно".

Министърката на външните работи на Швеция Ан Линде каза, че Върховният съд на страната й трябва да вземе окончателното решение за екстрадициите, но уточни, че страната разработва механизъм срещу тероризма във всички негови форми. Финландският й колега Пека Хаависто заяви:

"Финландия в никакъв случай не е безопасно убежище за терористи и не искаме да бъдем такова и в бъдеще. Ние затегнахме нашето законодателство в тази насока и това е споменато в подписания меморандум. По механизма, който създаваме, ще можем да получаваме допълнителна информация, ще се радваме да я споделим и вероятно после ще можем да се борим по-ефективно срещу тероризма в собствената ни страна". 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна