Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интермодален терминал за обработка на товари ще бъде изграден в Русе

Дунав мост - Русе
Снимка: Областна администрация Русе

Интермодален терминал за обработка на товари ще бъде изграден в Русе по националния план за възстановяване и устойчивост. Очаква се той да бъде завършен през 2025 г и да облекчи трафика на сухопътната мрежа за сметка на железопътната.

Интермодалният терминал в Русе ще повиши значително ефективността на транспорта и ще намали въглеродния отпечатък на транспортния сектор.

"Това отваря изключително много възможности да се развие пътният трафик, да се избегнат задръстванията, които и в момента ги има, свързани с Дунав мост, да се направи тази връзка с жп транспорта и оттам нататък да се разпределят тези товари във вътрешността на страната и към границата", каза зам. областният управител Людмил Христов и поясни, че строежът на терминала ще започне догодина и ще приключи през 2025 г.

Стойността на проекта е 52 милиона лева и той е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост. Едновременно с изграждането на новия терминал ще бъдат рехабилитирани някои жп спирки, ще се модернизират тяговите подстанции във Варна и Разград и ще се въведе система за телеуправление и телесигнализация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна