Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МФ: Парите по Плана за възстановяване - намалени заради подписаното от кабинета "Борисов"

От Министерството на финансите потвърдиха, че България губи 580 милиона евро по Плана за възстановяване и устойчивост

| обновено на 05.07.22 в 15:51
Снимка: pixabay

От Министерството на финансите потвърдиха, че България губи 580 милиона евро по Плана за възстановяване и устойчивост, като причина за това е механизъм, одобрен от правителството на Бойко Борисов.

Сумата от 580 милиона евро е намалена от Плана за възстановяване заради правната рамка, подписана от кабинета "Борисов", смятат от Министерството на финансите.

В рамката е записано, че 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде причислено на базата на реално отчетените икономически данни за растежа през 2021-ва.

Данните за него са финализирани към юни 2022 година, на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за Европейския съюз, обясняват от министерството.

Това означава, че икономиката ни се представя добре, но заради записаното в документа се налага да бъде направено намаление на европейското субсидиране.

Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите членки. Преизчислението засяга всички държави членки едновременно и не се отнася само до България, посочват от финансовото министерство

На 22 държави членки на ЕС грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения, се казва в съобщението на Министерството на финансите.

И още7 "Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна".

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира казуса, като обвини настоящото правителство в некадърност и безотговорност заради загубата на средства по Плана за възстановяване, но допусна също, че е възможно настоящият министър на финансите Асен Василев да оглави нов кабинет:

Снимка: БГНЕС

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.