Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Средногодишна инфлация от 13,7 % прогнозират икономисти от банковия сектор

Снимка: архив БНР

Средногодишна инфлация от 13,7 % прогнозира икономическият екип на най-голямата търговска банка у нас. Въпреки че перспективите пред икономиката ни остават доминирани от руската инвазия в Украйна, прогнозата за икономическия растеж на страната ни е ревизирана до 2,7 % при 1,4 на сто при априлската прогноза.

Според икономическия екип сравнително голям брой индикатори показват, че темпът на растеж в страната е достигнал много силно ниво преди началото на руската инвазия в Украйна в края на февруари.

През второто тримесечие най-вероятно ще има леко свиване на икономиката, а след това лек ръст, тъй като тогава ще се усети реалният ефект от мерките, които целят да смекчат ефекта от високата инфлация.

Що се отнася до растежа на БВП през 2023 година, то експертите на банката ревизират надолу прогнозите си до 2% на годишна база от 3,5%, които очакваха през април.

Този спад е в резултат най-вече на по-високите цени на храните през 2023 г., което ще доведе до по-висока инфлация и тя ще остане продължително време.

Прогнозите са средногодишната инфлацията да се покачи до 7,8% през 2023 година, спрямо 4,5% в предишната прогноза, изготвена през април.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.