Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Зеленогорски: Не трябва да превръщаш политиката в лична война

Найден Зеленогорски
Снимка: Ани Петрова

"Склонен съм да вярвам на правителството и на Министерството на финансите. Неприятна е новината. След като такъв механизъм е бил одобрен от правителството на Бойко Борисов, той трябва да се спазва от държавата".

Това коментира пред БНР Найден Зеленогорски, дългогодишен кмет на Плевен, депутат в няколко парламента, лидер на гражданско сдружение "Достойнството на един народ".

Според него свалянето на правителството на Кирил Петков е римейк на свалянето на това на Филип Димитров:

"Посегне ли се към съдебна реформа или към битка срещу корупцията, неминуемо се стига дотам... Въпреки изпитанията, пред които бяха изправени управляващите, има икономически растеж, по-голям финансов ресурс, правителството се справи доста добре през последните месеци".

В предаването "Нещо повече" той изрази очакване правителството "да мине":

"Ако това не стане, ще влезем в нови избори през есента, а и вероятно през пролетта догодина. Тогава може да има управление, което да обърне кораба от евроатлантическата му ориентация в посока североизток. Ако има избори и през есента, и през пролетта, няма как да отговорим на хората защо парламентарната демокрация у нас не функционира. Трябва ГЕРБ и ДПС да се замислят върху това... И ГЕРБ, и ДПС не стъпиха на пътя на покаянието, камо ли да минат през чистилището. Затова сътрудничество с тях на този етап е трудно осъществимо".

По думите му времето е показало, че в бъдеще България ще се управлява от коалиции, "затова трябва да се върнем към културата на търсене на това, което ни обединява, а не това, което ни разделя".

"Не трябва да превръщаш политиката в лична война, иначе тя става война за цял живот".

Интервюто с Найден Зеленогорски можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени