Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

| обновено на 05.07.22 в 20:58
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд потвърди решението на Административния съд – Варна от януари тази година, с което е отменен отказа на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

Върховните магистрати приемат, че решението на Административния съд във Варна е правилно и го потвърждават, като считат, че в оценката на Екоинспекцията няма конкретни факти и обстоятелства за отмяната на инвестиционното намерение за добив на природен газ.

Предмет на съдебния спор е инвестиционно предложение от "Русгеоком БГ" ЕООД за "Разработване и усвояване на находище "Спасово" с площ 219 кв. км в блок "Добрич", включващо четири участъка: "Рогозина", "Чернооково“, "Калина“ и "Рогозина изток" за проучване и добив на природен газ.

Върховните магистрати от касационната инстанция приемат, че Решението за оценка на околната среда на РИОСВ е незаконосъобразно и първоинстанционният съд правилно го е отменил.

В него няма изведени фактически основания за издаването му. Не са посочени и конкретни факти и доказателства, които се вземат предвид, не са посочени и какви са становищата на страните и участниците по отношение на тези факти. 

Наред с това в рамките на съдебния контрол Варненският административен съд е установил и нарушение на административно производствените правила по отношение развитието на административния процес с участието на страните, както и на процесуалните действия, извършени от РИОСВ.

В Решението си Административният съд - Варна е посочил, че в производство на съдебен контрол подлежи не качеството и съдържанието на доклада за Оценка на въздействието върху околната среда, а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му.

Първоинстанционният съд обръща внимание на противоречащи си становища от едни и същи органи – Басейнови дирекции "Дунавски район" и "Черноморски район", както и РЗИ Добрич.

Посочва се също, че избирателно са цитирани само становищата, събрани след обществените обсъждания, които са в обратен смисъл на тези, дадени при първоначалната оценка на доклада. Поради тези нарушения върховните магистрати приемат, че решението на Варненския административен съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Намеренията за добив на природен газ в региона на Генерал Тошево изкараха на поредица от протести местните жители през 2017 година. Четирите участъка – "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина изток" попадат в землищата на 18 населени места в района.

Съдебната сага започна през 2018 година, когато фирмата инвеститор заведе дело по отказа на РИОСВ Варна.

В края на 2017 година жителите на община Генерал Тошево проведоха местен референдум, на който близо 97% от имащите право на глас се обявиха против добива на подземни природни богатства, страхувайки се от замърсяване на околната среда и най-вече на единствения източник на питейна вода. 

Решението на ВАС означава, че процедурата с обществени обсъждания на Доклада за оценка на въздействието на околната среда на "Русгеоком" вероятно ще започне отначало.

От Инициативния комитет срещу добива на газ в Генералтошевско са готови на нови протестни действия. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.