Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското правителство може да придобие 25% от закъсалия газов оператор Uniper

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство обмисля придобиването на 25-процентен дял в енергийната газова компания Uniper на номинална стойност от 1,70 евро за акция или общо 150 милиона евро, съобщава немското издание "Ханделсблат" (Handelsblatt), цитирайки източници от финансовите кръгове на федералните власти.

Управляващите в Берлин търсят начини да спасят газовия гигант, който изпадна в криза поради скока на цените на газа в цяла Европа след инвазията на Русия в Украйна.

Според източниците на "Ханделсблат" се обсъждат различни подходи, с опция за т.нар. "мълчаливо участие", капиталов инструмент без правото на глас, като бъдат предоставени между 3 и 5 млрд. евро.

Но как конкретно ще бъде структурирано държавното спасяване на газовия гигант зависи и от това доколко енергийните търговци като Uniper ще имат право да прехвърлят в бъдеще по-високите изкупни цени на газа към крайните потребители, без да вземат предвид съществуващите договори за доставка.

От Uniper отказаха да коментират подробности от разговорите, посочва немското издание.

Междувременно акциите на Uniper поевтиняват с близо 7% към 10,54 евро за една акция в края на днешната търговия на босата във Франкфурт.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна