Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени от БАН представят оригинални технологии за машинна обработка на реч

Снимка: Ани Петрова

През последните години всички световни технологични гиганти включват речеви услуги в техните продукти. Използването на реч става все по-предпочитан от хората начин за комуникация с машините.

Най-новите постижения на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН в тази област ще бъдат представени на 7 юли, в 11:00 часа, в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. 15-ти ноември 1).

От Института са разработили оригинални технологии за машинна обработка на реч, базирани на последните достижения на дълбокото машинно самообучение.

Демонстрацията ще направи проф. дмн Стоян Михов от ИИКТ-БАН, който ще покаже компютърен синтез на българска реч, която трудно се различава от естествената реч.

„Ние в тази област работим повече от 20 години, но конкретните разработки, които ще представим са три. Едната е т.нар. „говоряща програма" или синтезатор на реч, която сме разработили специално за хората със зрителни увреждания“, каза в ефира на Радио София проф. дмн Стоян Михов.

Той допълни, че ще бъдат демонстрирани и прототипи на системи за разпознаване на българска реч – за медицински цели както и за административни нужди.

Събитието може да бъде гледано на живо в YouTube канала на БАН.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна