Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелени ли са ядрената енергия и природният газ?

АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Апостол Дянков

"От доста време има лобиране за включване на ядрената енергия и газа като зелени инвестиции. Независимо от гласуването, България трудно би могла в европейската зелена сделка да иска средства по програмите ѝ за ядрена енергия. България все още няма дългосрочно хранилище за ядрените отпадъци".

Това коментира пред БНР Апостол Дянков от коалицията за зелен рестарт във връзка с дебата в Европейския парламент по плана на Европейската комисия за включването в зелените енергии на природния газ и ядрена енергия.

Според него "ядрената енергия не може да разреши климатичната криза в този момент, защото една централа се строи за 10 години".

С коментар по темата в предаването "Нещо повече" се включи и Станислав Георгиев. Говорителят на БУЛАТОМ оспори някои от твърденията на Дянков. И допълни мнение по темата:

"Условията, в които живеем, водят нещата натам, че ядрената енергетика да бъде призната като зелена. Една абсолютно беземисионна енергетика, каквато е ядрената, има място и трябва да бъде анонсирана като зелена такава. България се нуждае от строителството и от привеждането в експлоатация на блоковете и на двете площадки. Това трябва да стане до 2040-2045 година. Ядрената енергетика е доказала своята полза за България. Ако блоковете на АЕЦ "Белене" бяха в експлоатация, щяха да работят на абсолютна печалба. Белене щеше да е същото златно яйце, каквото е Козлодуй в момента".

Интервюто с Апостол Дянков и със Станислав Георгиев можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени