Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

До 3000 лв. месечно могат да получават млади изследователи в български вузове и научни организации

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 3000 лева месечно могат да получат млади изследователи в български висши училища и научни организации, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Парите се осигуряват по Националната програма "Млади учени и постдокторанти - 2", чийто първи етап започва днес.

Със 7,5 милиона лева ще бъдат подпомогнати изследователи в 25 държавни висши училища, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, Военномедицинската академия, Националния център по заразни и паразитни болести и Националния институт по метеорология и хидрология.

Това е половината от целия бюджет на програмата, а периодът ѝ на изпълнение е до 2025 година.

Програмата е разделена на два модула - по първия ще се привличат и назначават млади учени, които нямат договор за работа с конкретно висше училище или научна организация, учените ще получават възнаграждение от 1200 лв. на месец, а вторият модул "Постдокторанти" е предназначен за учени с образователна и научна степен доктор от българско или чуждестранно висше училище или научна организация, придобита преди не повече от пет години.

Възнаграждението за новоназначените постдокторанти е от 2000 до 3000 лева на месец.

До пети август университетите и научните организации трябва да започнат процедурите за определяне на участници в програмата.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.