Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За предложението на ЕК газ и ядрена енергия да се включат сред екологично устойчивите дейности

Утре евродепутатите ще гласуват предложението на Комисията

Атомнаjd електроцентрала Doel на нидерландско-белгийската граница в Берендрехт, Белгия, юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутати от повечето политически сили в Европейския парламент се противопоставиха на предложението на Европейската комисия газът и ядрената енергия да бъдат включени в списъка на екологично устойчивите дейности, по-известни като таксономия.

Еврокомисарят по финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари Мъррейд Макгинес подчерта, че в предложения делегиран акт Комисията дава приоритет на инвестициите във възобновяеми източници. "Газът е изкопаемо гориво и никога не съм го описвала по друг начин", каза тя, но добави:

"Някои страни членки обаче, които се отдръпват от мръсните изкопаеми горива, може да се нуждаят от газа в преходния период. И точно затова поставихме синьото гориво в тази таксономия. Ядреното гориво с нисък въглерод също е част от преходния ни енергиен микс и по тази причина е в преходната категория на таксономията“.

Еврокомисар Макгинес подчерта, че няма задължение за нито една страна членка да инвестира в газ или ядрено гориво.

Заместник-председателят на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европарламента Бас Ейкхаут от групата на Зелените/Европейски свободен алианс заяви, че по този допълнителен делегиран акт на Еврокомисията не е имало публични консултации, а ЕП е бил поканен да участва само неофициално. За включването на ядреното гориво и газа той подчерта:

"Това е чиста политическа игра от страна на Франция. Критериите са написани от Франция и за Франция. Освен това, тук създаваме нова категория за газа и имаме по-висок допустим праг на емисии, отколкото за друга енергия. Като връх на всичко това сега има война в Украйна. Как така втечненият  газ няма да се побере в категорията за чиста енергия, а руският газ - да?"

Колегата му Маркус Фебер от ЕНП бе на същата позиция и заяви, че този акт не се основава на научни, а на политически критерии.

Евродепутатът от "Обнови Европа" Жил Боайе обаче смята, че трябва се позволят инвестиции в двете категории, но при стриктни условия.

Евродепутатът от Европейската народна партия Радан Кънев се обяви против включването на газа и ядреното гориво в таксономията на устойчивите енергии. "Има определени газови проекти, които можем да сметнем за устойчиви и по-точно тези, които ни правят по-малко зависими от чуждите доставчици, но те не са в този делегиран акт", смята Кънев.

Пред пленарната зала на Европейския парламент той заяви:

„Това, което виждаме в този делегиран акт, е точно тази технология, която ни доведе до днешните цени на тока и чрез проектите "Турски поток" и "Северен поток 2" до драматичната зависимост от руските доставки, пред която сме изправени в момента“.

Цветелина Пенкова от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова обаче призова да се гласува в подкрепа на делегирания акт.

е улесним ли възможността за частно финансиране на тези проекти? Ще създадем ли регулаторна рамка за генериране на свежи пари в енергийния сектор?! Призовавам ви да гласувате "за"".

Вотът по него е утре.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!