Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските войски в Украйна се насочват на юг, Славянск е новата фронтова линия в Донбас

Ракета е ударила жилищен район в Харков, 5 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските войски водят тежки боеве и си проправят път в източния украински район Донецк, след като поеха контрола над последните два града в съседен Луганск.

Губернаторът на Луганска област Серхий Хайдай заяви, че руските войски са претърпели тежки загуби при превземането на градовете Северодонецк и Лисичанск, но насочват усилията си на юг. При обстрел на пазар и жилищен район в украинския град Славянск са убити най-малко двама души, а седем са ранени, съобщиха местните власти.

Градът е новата фронтова линия в Донбас. На интензивен обстрел са подложени много места в Харковска, Донецка, Запорожка, Херсонска и Николаевска област.

Руски ракетни удари са поразили и южния украински град Николаев, заяви кметът Олександър Сенкевич.

Проруските сепаратистки власти на Мариупол са иззели два чуждестранни кораба и твърдят, че съдовете вече са "държавна собственост". Собствениците на кораба "Царевна", който се намира на пристанището, заявиха за "Хоризонт", че тези действия не засягат българския плавателен съд.

Междувременно министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви, че така наречената специална военна операция в Украйна ще продължи до цялостното изпълнение на поставените от президента и върховен главнокомандващ задачи. Шойгу обвини Запада, че продължава оръжейните доставки за Украйна с цел удължаване на конфликта и увери, че руската армия полага усилия за гарантиране на безопасното корабоплаване в акваториите на Черно и Азовско море.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени