Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Подемос" иска спешна среща на коалиционните партньори в Испания заради 1 млрд. евро кредит за отбрана

Йоланда Диас, вицепремиер и министър на труда от партия "Подемос".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партия "Подемос" призова за „спешно“ свикване на среща на коалиционните партньор в испанското правителство. Причината е одобреният от кабинета на Педро Санчес допълнителен кредит от 1 милиард евро за отбрана.

Вторият вицепремиер и министър на труда Йоланда Диас, която е от "Подемос", критикува Испанска социалистическа работническа партия начело с премиера Педро Санчес, че са разбрали за одобрените огромни разходи за отбрана от пресата. Според нея не е нормално коалиционни партньори да се заобикалят и да не се уведомяват за действията си. От "Подемос" от самото начало бяха против увеличаването на разходите за отбрана, а премиера Педро Санчес каза след срещата на върха на НАТО в Мадрид, че е поел ангажимента да ги увеличи двойно, за да стигне до 2029 година до изискуемия минимум от 2% от БВП.

За да не се налага да се търси одобрението на депутатите в парламента, Санчес използва механизма на Фонда за извънредни ситуации, който не изисква дори съгласието на всички министри.

Според военния министър Маргарита Роблес това е нормална практика защото механизъм е планиран да се справи с непредвидени ситуации, но според министрите от "Подемос" разходите за отбрана не са приоритет. Те считат за недопустимо планираното отпускане на 22 милиарда евро за военни цели при положение, че бюджетът на Министерството на труда, което подпомага всички нуждаещи се и безработни е 30 милиарда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени