Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Анет Маринова:

Трябва ли възрастните да задават дневния ред и през ваканцията?

Снимка: Петко Котларски

Един от важните въпроси, които занимават родителите по време на лятната ваканция, е как детето да успее да си почине от интензивните училищни занятия през годината, но и да и не изгуби вече създалата се връзка с училищната среда.

Училищният психолог Анет Маринова коментира за "Нашият ден“, че "ваканцията е едно време за децата, което е свободно от участието на възрастния от страна на неговите изисквания за задължителните неща. На процеса на учене, в който възрастният поставя някакви правила и някакви изисквания. За детето това дава една сигурност, от друга страна, по силата на своето развитие всяко дете има нужда от свободно пространство, където да изследва, да се събужда със желанията си, да се научи да общува по различен начин".

Възрастните пренасят към децата част от собственото си преживяване, че ако нищо не правиш, това е едно пусто време на душевна празнота. Детето е зависимо от възрастните, то не може само да определя темповете си какво да прави. Обикновено възрастните задават дневния му ред, допълва психологът.

Каква е ваканцията на училищния психолог?

Ето какво споделя Анет Маринова: "Усилие за откъсване от това, което ни залива и налага училището като включване. Това са все по-сложни и предизвикателни ситуации на децата, все по-динамична училищна среда и училищният психолог има нужда малко от едно по-спокойно присъствие – там, където няма нужда да се случи проблемът, за да се намеси той".

Децата трябва да бъдат поставени в естествената им среда – там, където е групата на връстниците. Важно е всяко дете да намира мястото си, мястото на другия в света, да развива своята естествена емоционалност и чувствителност към общуването с другите.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.