Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ревизира мигрантската си политика

Хубертус Хайл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предстои германското правителство още тази година да прегледа мигрантската си политика и да я ревизира според новите условия за наемане на квалифицирана работна ръка от чужбина за различните сектори на икономиката, пише списание "Шпигел", цитирано от БТА.

Германският министър на труда Хубертус Хайл посочва пред "Шпигел", че страната му се нуждае от "по-бързо признаване на професионалните квалификации и от намаляване на бюрократичните процедури".

Тези дни германското правителство обяви, че желае да наеме за работа в страната кадри от Турция. Според министърката на вътрешните работи Нанси Фезер към момента Германия има нужда от служители в авиационния сектор, които да бъдат наети за обработка на багажите по германските летища.

По данни на списание "Шпигел" към момента Германия изпитва недостиг на работна ръка не само за авиационния сектор, а и за други два основни сектора. Това са хотелиерството и гастрономията. За да покрие недостига, Германия предвижда да наеме работна ръка за тези сектори на първо място от Турция, а също и от други страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна