Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко за брейк културата в България

Калин Калинов
Снимка: Радио София

Калин Калинов е председател на Българската брейк федерация, занимава се активно с брейк, тренира, обучава деца, организира събития.

Той споделя, че хората често подхождат предубедено към уличните артисти, особено към брейка, въпреки че той преплита в себе си по уникален начин спорт и изкуство.

„Брейкът е мост между спорта и изкуството, защото се използват много сложни технически елементи и упражнения, но винаги си остава и артистичната част, която е всеки сам да изразява собствения си стил и да се развива индивидуално в техническата постановка, която се залага", каза танцьорът.

Брейкът вече е олимпийски спорт, а в края на 2020 г. Българската брейк федерация бе официално лицензирана от Министерството на младежта и спорта.

Калин се занимава с този спорт вече 20 години, а групата им е учредена още през 1999 г. и оттогава продължава да съществува и да действа активно.

От 80-те навлиза брейк изкуството в България, като тогава не е имало клубове или треньори, а всеки сам се е учил с много опити.

Преди да започнат изявите пред публика, всеки трябва да мине през редица тренировки, упражнения за сила и гъвкавост, музикалност и темпо ритъм.

Брейкът изгражда много качества у подрастващите, които започват да се занимават сериозно, като препоръчителната възраст е от 6 години нагоре.

По публикацията работи: Ралица Тачева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени