Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП зове Сърбия да нормализира отношенията с Косово

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На пленарно заседание днес в Страсбург депутатите в Европейския парламент ще гласуват годишния доклад за Сърбия, в който се изразява подкрепа за бъдещото членство на Сърбия в ЕС, но с изискването заедно с върховенството на закона и нормализирането на отношенията с Прищина, и синхронизиране със санкциите срещу Русия. Това ще бъде ключов елемент, който ще определя общия напредък на Сърбия по пътя за присъединяване към ЕС, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

В текста на доклада с поправки е включено, че от Сърбия и Косово се очаква подписване на правно задължаващо споразумение за нормализиране на отношенията, основано на "международно признаване". За пръв път взаимното признаване се споменава в официален документ на ЕС като необходимо решение на диалога между Белград и Прищина, посочва Танюг.

Европейският парламент повтаря и призива към Сърбия да предприеме стъпки с цел увеличаване на свободата на медиите, гарантиране на свободата на изразяване, независимост на медиите и медиен плурализъм.

В текста на доклада се хвали напредъкът, който е постигнат в Сърбия в развитието на функционална пазарна икономика и сътрудничеството, което Сърбия показва в управлението на миграциите.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени