Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха акта за незаконно удължаване на обекта, наричан кея на Доган

Констативният акт за незаконно удължаване на кейовата стена до така наречените сараи на Ахмед Доган край Бургас днес е бил връчен на представител на фирмата-собственик на съоръжението. Това съобщиха от Регионалната дирекция за национален и строителен контрол. За него липсват строителни книжа и подлежи на събаряне, след издаване на заповед за премахване. 

Проверката на съоръжението започна по разпореждане на регионалния министър в оставка Гроздан Караджов.  

 „От тук вече самата фирма има право на възражения, които могат да постъпят в рамките на 7 дни, след това вече ще пристъпим към заповед за премахване, която подлежи на съдебен контрол и след влизането й в сила ще пристъпим към физическото премахване на  удължението на кейовата стена“, поясни началникът на строителната дирекция в Бургас Янчо Райков.

Според него е малко вероятно с възраженията да се внесат и документи, които не са известни на инспекторите. Към момента за удължението на кейовата стена не са представени ободрен проект, разрешение за строеж, протокол за откриване на строителна площадка и линия.

Разрастването й е констатирано с изменение на кадастралната карта през 2020 г.  Тогава става ясно, че площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м.

Стоманобетонната подпорна стена, за коята липсват строителни книжа, по думите на Райков е над 100 метра. Кой ще я събори?

„Първо ще изпратим покана за доброволно премахване на фирмата и след това, ако те не го направят, пристъпваме към принудително премахване. След това разходите ще се събират по съдебен ред. Става въпрос за сериозна сума“  

Стрителните експерти допускат обжалване на заповедта и дълги съдебни процеси.  

Повече чуйте в звуковия файл: 

   


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени