Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест заради безводието в Караисен

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Жителите на павликенското село Караисен днес излизат на протест заради безводието въпреки подменената водопроводна мрежа в населеното място за 4 млн. лева.

Караисен е едно от седемте села в община Павликени, където питейната вода не достига до кладенците и чешмите на хората.

Причината е рязко намалелият дебит на местните водоизточници.

В Свищовско шест села са пред обявяване на бедствено положение, заради безводието.

Край Дунав питейна вода има, но тя не може да стигне до чешмите, заради тотално амортизираната водопроводна мрежа, където 80 на сто от водата се губи.

На този етап решение няма, заяви областният управител Людмила Илиева, която поде инициативата язовир „Александър Стамболийски“, който сега се използва само за производство на електрическа енергия, до десетина години да стане и питеен. От местното водоснабдително дружество не коментират ситуацията с безводието.

Протест в с. Караисен

Жителите на Караисен са събрали протестна подписка, която днес внасят до Комисията за енергийно и водно регулиране, до ВиК дружеството и до община Павликени с настояване да имат питейна вода.

От 16:45 часа хората, страдащи от безводие, протестно ще пресичат улица „Магистрална“ във Велико Търново, която поема транзитния трафик от главния път София – Варна. Това е поредният протест, а недоволството на хората в Караисен ескалира. Искат вода: 

„В 21-и век никой никак не се оправя без вода. Мерките не трябва да ги вземем ние, трябва да ги вземат управляващите, но никой нищо не прави“. 

„Ние нямаме вода въобще през деня. Настояваме да се реши този проблем най-накрая. Всички институции си прехвърлят топката“. 

„Трябва да се намери нов водоизточник. ВиК Йовковци от месеци, от години нищо не прави. В момента плащаме въздух“. 

„Как живеем – тука има, тука няма. Ако успеем да вземем вода е ОК, но не успеем ли – до там е“, споделят хората.

Въпреки безводието, от ВиК Йовковци не са обявили воден режим и не доставят водоноски за санитарно-битови нужни на местното население. Положението с водата е катастрофално, казва кметът на Караисен Стефан Николов:

Проблемите в Караисен с водата в летните месеци е особено сериозен. В последно време вода не достига изобщо. Не е нормално в днешно време да няма абсолютно никаква вода в къщите. Нашата кореспонденция с ВиК „Йовковци“ основно е писмена. Ние не можем да стигнем до среща с нейния управител. Техният отговор е ,че дебитът на изборите е намален. Нашите надежди са специално ВиК да се опитат да открият нови извори, които да са с достатъчно голям дебит да захранват селото“.

Наблюдава се отслабване на водоносните пластове и понижение на подпочвените води, направено е хидрогеоложко проучване, което доказва, че няма нов водоизточник с годна за пиене вода, коментира кметът на община Павликени Емануил Манолов:

„В Караисен проблемът е, че няма дебит при дренажните кладенци, които захранват помпената станция за мрежата на селото. В последните две-три седмици се наблюдава дебит от 1,5-1,9 литра в секунда, трябва да бъде 4-5 литра в секунда. Проведох среща с директора на Напоителни системи – София, с кметовете на Батак, Караисен и Лесичери, със земеделци, помолени от нас, макар че никой не полива вече, те да сключат договори и да заплатят на Напоителни системи поливка, за да пуснат канала, който да достигне след две-три седмици, да ороси дренажните канали“.

Само че каналите на Напоителни системи са тотално компрометирани. В повечето от случаите за вода на цена от 2 лева за кубически метър за напояване, разходът за нея е 20 лева, което е нерентабилно, са пояснили от държавното дружество на среща по проблема при областния управител на Велико Търново.

В Свищов проблемът с безводието е друг – вода има, но тя не може да стигне до чешмите, заради лошите довеждащи водопроводи и лошата вътрешноселищната водопроводна мрежа, коментира Борис Велев, кмет на свищовското село Козловец: 

„Проблемът е в преносната мрежа в селото. Ние имаме за миналата година най-много повреди за община Свищов, а, може би, и за областта. Ден през ден повреди, копаем, унищожаваме улиците, които не се възстановяват“.

Кметът на Свищов спешно иска от Регионалното министерство 2,5 млн. лв. за нов довеждащ водопровод, отговор няма, а 6 села с близо 4000 жители са пред заплахата от обявяване на бедствено положение, заради липсата на питейна вода. До колко е голяма опасността, коментира кметът на Свищов Генчо Генчев::

„Голяма, на 80 %. Проблемът в Свищовска община е изключително голям и не зная по какъв начин към кого да се обърнем за решаване на въпроса, защото ситуацията в момента е такава, политическа трудна и проблемите да се решават от съответните кметове на общините“.

Областният управител на Велико Търново Людмила Илиева инициира язовир „Александър Стамболийски“, който е с двойно по-голям обем от водоснабдителния „Йовковци“, също да се използва за питейни нужди. Само че е нужно време за изследване дали водата става за пиене, за проекти, за пречиствателна станция, за построяване на водопроводи, за да се реши дългосрочно проблемът с безводието в две габровски и две великотърновски общини.

„Към момента този огромен воден ресурс се използва само за производство на електрическа енергия, но той може да се използва далеч по-рационално в полза на хората. Времето, което е необходимо, за да започне този проект да се изпълнява и да доведе вода до тръбите на хората, е, може би, в рамките на 5 до 7 години. Това е немалък период от време, но той ще реши в дългосрочен, най-малко 50-годишен период, проблемът с доставката на чиста питейна вода за хората“, обясни Людмила Илиева. 

На въпрос на „Хоризонт“ какво би казала на хората от селата в областта, които са на воден режим или им предстои да минат, областният управител Людмила Илиева отговори:

„Правилното планиране, добросъвестното харчене на средства е много важно, за да може ние да имаме чиста питейно вода. За да имаме топа положение, означава, че нито правилното е било планирано до сега извършено, нито средствата са усвоявани в общ интерес“.

Няма никаква яснота колко милиона ще струва начинанието язовир „Александър Стамболийски“ да стане питеен. Кметовете принципно го подкрепят. Не е ясно и от къде ще бъдат осигурени парите. Така решение към моментната ситуация с безводието няма.

Кметът на най-малката община в областта – Сухиндол, и това лято ще издаде заповед да се забрани поливането на градините с питейна вода. Забраната не се спазва, а три от селата са на воден стрес, коментира кметът на Сухиндол Пламен Чернев и предлага диференцирана цена на питейната вода като решение на проблема:

„На един човек е изчислено, че четири кубика на месец ползва вода. Четиричленно семейство – 16 кубика. Над 16 кубика трябва да се праща друга цена, защото по селата поливат с питейна вода. Никой не спазва, всеки си полива зеленчуковата градина, защото това е без пари. Ако стане цената 7 лева на кубик, никой няма да полива“.  

Чуйте репортажа в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени