Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън се бори за политическо оцеляване, медиите спекулират кой ще го наследи

Джонсън в парламента.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британците са в очакване да чуят премиера Борис Джонсън, който ще отговаря на въпроси в парламента днес, след като снощи двама от най-високопоставените му министри - на финансите Риши Сунак и на здравеопазването Саджид Джавид, подадоха оставки с мотива, че повече му нямат доверие.

Проучване на общественото мнение показа, че близо 70% от британците искат Борис Джонсън да подаде оставка, но за него изглежда днешният ден е ден като всички останали, защото се подготвя в 14:00 часа българско време да се изправи в Камарата на общините да отговаря на традиционните въпроси към премиера в сряда.

Почти незабавно след оставките на Сунак и Джавид, Джонсън назначи нови хора на постовете. Тази сутрин досегашният министър на образоването Надим Захауи, който стана министър на финансите, заяви, че е твърдо решен да си свърши работата както трябва и първата му задача ще бъде обуздаване на инфлацията.

Оставки продължават да валят и днес, като може би най-значимата е тази на Уил Куинс, заместник-министърът на образованието, отговарящ за децата.

Борис Джонсън твърдо е решен да не подава оставка, но вече не по-малко твърдо решени са и противниците в неговата Консервативна партия да го свалят от поста.

Като най-вероятен сценарий се очертава промяна в партийните правила и предизвикване на нов вот на доверие в премиера.

Медиите тази сутрин спекулират кои са най-възможните наследници на Джонсън, като подалият оставка Риши Сунак за момента е фаворит, но във врата му дишат Пени Мордант, Бен Уолъс, Лиз Тръс и Джеръми Хънт.

Междувременно британският паунд се срина до най-ниската си стойност спрямо долара за последните две години.

Експерти поясниха, че оставките на министри нямат нищо общо с това и то е в резултат на загрижеността от рецесията по света заради продължаващото увеличение на енергийните цени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна