Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Лятната академия за камерна музика "Quartet Intensive"

На 5 юли в Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" в София започна Лятна академия за камерна музика и практични умения, наречена "Quartet Intensive".

Тя се провежда за втори пореден път след успеха на миналогодишното издание. В продължение на 10 дни в нея ще се обучават български ученици и студенти от 14 до 24-годишна възраст, като участието е безплатно.

Организатор на събитието е българският цигулар и педагог Мони Симеонов, който от години живее в САЩ - ученик и съмишленик на световноизвестната Мидори Гото. Той е възпитаник на Националното училище за музикалното и танцово изкуство „Добрин Петков“ в родния си град Пловдив, както и на престижните Eastman School of Music и Йейлския университет. Сега Мони Симеонов е завеждащ катедра "Струнни инструменти" в Университета на щата Калифорния. 

Той е поканил български и чужди педагози - артисти, които да усъвършенстват уменията на младите изпълнители в камерното музициране. Част от преподавателите са победители в реномирани конкурси като "Жак Тибо" и "Чайковски". Някои от тях пристигнаха в България, а други ще преподават онлайн.

Мони Симеонов ги представr в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" и разказва за интригуващите лекции, които дават насоки както за музицирането, така и за изграждането на успешна кариера. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна