Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани на протест, искат бързи мерки заради тежката катастрофа в София

| обновено на 06.07.22 в 21:26
Снимка: Евелина Стоянова

Граждански протест с искания за повече контрол от страна на Пътна полиция, мерки за предотвратяване на тежки пътни инциденти и справедливи наказания за нарушителите се провежда между булевардите "Арсеналски" и "Черни връх" в центъра на София, където снощи загинаха две млади жени, блъснати на тротоар, а таксиметров шофьор беше ранен. Кръстовището е затворено за движение, преминава единствено общественият траспорт. 

С падане на колене и минути мълчание столичани почетоха паметта на двете жени, загинали във вчерашната катастрофа. Те донесоха много цветя и свещи в тяхна памет.

"Ужасно е това, което се случва. Дано да има справедливост. Съболезнования на близките. Никога не искам да съм на тяхно място. И единственото, което очаквам, е повече да не се случват такива зверски неща".

"Трябват огромни промени в закони, в Конституцията на България. Не да обвиняваме всеки един полицай, защото проблемът е много по-високо в държавата, за жалост".

Около 18:30 часа започна протестът на граждани, организирани в социалните мрежи. Те настояха  за бързи държавни мерки, за да се спре безнаказаността по пътищата.

Исканията са:

да последват оставки и уволнения за тези, които са допуснали шофьорът с множество нарушения да се движи безнаказано по обществената пътна мрежа и да се предприемат спешни акции срещу всички останали шофьори с десетки нарушения на пътя;

да се предвидят по-строги санкции за грубите нарушители, но също така и наказания за представителите на МВР и държавата, които допускат подобни рецидиви, посочват организаторите на протеста.

На мястото на инцидента - кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски", таксиметрови шофьори по-рано днес блокираха движението в знак на протест. Събрали се спонтанно, те натиснаха клаксоните. Действията им са провокирани от това, че шофьорът причинил катастрофата, удря с колата си и таксиметров автомобил, а сред пострадалите при тежкия пътен инцидент е 52-годишен шофьор на такси. За щастие мъжът е само с контузия на главата. Прегледан е от екипите на Спешна помощ, но е отказал хоспитализация. Две млади жени – на 22 и 26 години, обаче загиват.

Тротоарът на кръстовището между булевардите "Черни връх" и "Арсеналски" се оказа тесен за множеството хора, които се събраха тази вечер на мирен протест с искане за по-добро законодателство за престъпления на пътя.

В памет на двете млади жени, които загинаха при жестоката катастрофа, столичани донесоха много цветя и запалиха свещички:

"Ужасен инцидент";

"Това не е нормално, трябва да променим нещо в законите", споделиха участници в демонстрацията.

Снимка: Евелина Стоянова

Жители на столичния квартал "Лозенец", където се намира и кръстовището, на което стана тежкия инцидент, разказаха, че са виждали и преди колата, причинила катастрофата, да се движи с висока скорост по булевард "Черни връх".

Те поискаха по-голям контрол от страна на Пътната полиция. Протестиращите затвориха за движение булевард "Черни връх".

Протестът преминава спокойно и без напрежение. Шофьорите проявяват солидарност. Има засилено полицейско присъствие. С минута мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на жертвите на катастрофата.

Предстоят множество експертизи, които ще изясняват редица детайли – от скоростта, с която е управляван автомобилът, кръвна проба на задържания за шофиране под въздействието на алкохол и наркотични вещества, валидността на свидетелството му за управление, издадено в чужбина, подменените регистрационните табели.

Същевременно разследването продължава и в посока установяването на самоличността на негов спътник. На етапа е уточнено, че същия ден шофьорът, причинил катастрофата, 35-годишният Георги Семерджиев, е извършил още едно пътнотранспортно нарушение. Разследването по случая се води от Националната следствена служба

Мястото, където е станала тежката катастрофа - кръстовището на булевардите Черни връх и Арсеналски - 6 юли 2022 г.

Снимки: Евелина Стоянова, Димитър Ганев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!