Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2021": Вокалната формация "Фортисимо" е "Ансамбъл на годината" за втори път

Ансамбъл "Фортисимо" с ръководител Милена Добрева
Снимка: Ани Петрова, БНР

В поредица ви срещаме с отличените в националната анкета "Музикант на годината 2021" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 31 май 2022 г. в Първо студио на БНР.

За първи път в историята на допитването състав спечели наградата в категория "Ансамбъл на годината" за втори път - това е вокалният ансамбъл от Бургас "Фортисимо", създаден и ръководен от Милена Добрева.

Фортисимо

През 2018 "Фортисимо" се завърна от Световните хорови игри Южна Африка с два златни медала и шампионската титла в категория „Вокални ансамбли“ и това стана повод слушателите да ги отличат за първи път. Но оттогава колекцията от гран при и златни медали се увеличи, въпреки трудните две години на пандемия: през 2019 - два златни медала от „Гран при на нациите“ в Гьотеборг – Швеция; през 2020 - златен медал на Международния хоров конкурс в Римини, Италия, а 2021-ва завърши за тях със златни медали на Международния хоров конкурс в Ровдо – Беларус, участие в Световния хоров фестивал в Хонг Конг, Световния хоров фестивал за мир в Австия, и др. 
Ансамбълът стана двукратен световен шампион в две категории на Светолните хорови игри в Белгия 2021, победител в категория Вокални ансамбли и камерни хорове на „Вокс Лученсис” в италианския град Лука.
За радост на многобройните си фенове „Фортисимо“ има вече и два самостоятелни албума.
Чуйте интервюто с диригентката Милена Добрева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!