Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Финанси, инвестиции и финтех" е сред най-желаните магистратури

Снимка: Радио София

Магистърската програма "Финански, инвестиции и финтех" е сред най-желаните на СУ "Св. Климент Охридски". За тенденциите, развитието и подготовката на кадри в една от новите професии на бъдещето пред Радио София говориха доц. д-р Божидар Недев, ръководител на програмата и Симона Василева, която е един от стипендиантите.

"В България отрасълът на финтех компаниите отбелязва сериозен растеж и може би гони пионери, като Естония, Латвия и Литва. Програмата цели да предостави интердисциплинарна подготовка на студентите, тъй като се оказва, че с течение на времето тясната специализация по-скоро става недостатък, отколкото предимство и самите компании имат потребности от хора, които имат познания в различни аспекти на дейността - финанси, счетоводство, финтех", каза доц. д-р Недев.

Той допълни, че сътрудничеството с Българската финтех асоциация е много полезно, защото в лекциите влизат и експерти от бизнеса, които споделят своя опит. Обучаваните студенти са около 50, като сред тях има и специалисти икономисти, юристи, лингвисти, а подаването на документи става онлайн на страницата на Стопанския факултет към СУ.

"Много ме запали програмата по отношение на инвестициите, затова смятам това да са първите крачки, които ще предприема и в бъдеще, да започна работа като финансов анализатор и да създам свой инвестиционен портфейл. Стипендиантка съм на 4 компании през целия си обучителен период", коментира Василева.

По думите на доц. д-р Недев, мотивацията е основният фактор, защото когато става въпрос за магистърски програми, това са вече хора, които знаят какво искат. Той сподели, че основна цел на Стопанския факултет е сътрудничеството с бизнеса.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени