Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводителите искат компенсации по Де минимис и за 2022 г.

Снимка: Ани Петрова

В Министерството на земеделието ще се проведе консултативен съвет по тютюна.

"От сектора искаме по схемата Де минимис да бъдат компенсирани регистрираните през 2022 г. производители, заради многото кризи, които ги сполетяха, както и всички останали браншове от земеделието – повишаващите се постоянно цени на горива, торове, препарати. Миналата година безпрецедентно за първи път тютюнът беше допуснат до схема Де минимис", поясни пред БНР Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

"При база 120 лева на декар за миналата година, за тази, като се отчете и инфлацията, 150 лева на декар – около 4 милиона и половина биха били достатъчни", посочи той.

Тютюнът не е включен в Covid мерките, уточни Филев.

Около 3 400 тютюнопроизводители, коректно регистрирани в регистъра, трябва да бъдат коректните бенефициенти по бъдеща схема за преходна национална помощ.

На този етап Брюксел иска повече яснота по въпроса как реално на терен ще се случи това, как тютюнопроизводителят Х ще отиде в съответната общинска служба по земеделие и на какви условия трябва да отговаря, за да посочи една от трите референтни години – 2016, 2017, 2018-а, стана ясно от думите на Цветан Филев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна