Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново напрежение на протест срещу френското предложение в Скопие

Арест по време на протест в Скопие срещу т.нар. френското предложение, 6 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отново напрежение по време на поредния протест в центъра на Скопие срещу т.нар. френско предложение за преговори с ЕС.

Снощи по полицейския кордон около сградата на парламента бяха хвърлени димки, пиратки и бутилки. Има пострадали полицаи, двама са приети в болница. Сред задържаните е  мъж, който носел чук и камъни.

Две групи младежи се замеряха с твърди предмети, докато полицията се намеси и е успяла да спре "престрелката", съобщават местни медии.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски публикува на профила си снимка на младеж с оръжие и твърди, че целта му е била да го убие. Мицкоски от дълго време е получавал информации, че е трябвало да бъде ликвидиран. На извънредна пресконференция той определи инцидента със стрелба при сблъсък между младежи като "класически политически монтаж, който е трябвало да прилича на междуетнически конфликт, но всъщност е борба за власт".

От вътрешното министерство в  Скопие заявиха, че полицията е била там и е реагирала . Служителите на реда са овладели насилието и са задържали един човек, който е заподозрян за стрелбата.

Говорителят на управляващия Социалдемократически съюз Дарко Каевски каза, че Християн Мицкоски не е жертва, а режисьор на опасен сценарий.

Според Каевски човекът, който е трябвало да изиграе ролята на нападател и който е задържан, е брат на високопоставен представител на коалиционен партньор на Мицкоски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна