Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 млн. туристи се чакат на Сан Фермин в Памплона

Памплона, 6 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В испанския град Памплона започват традиционните надбягвания с бикове. Те се провеждат в рамките на фестивала Сан Фермин, който след двегодишно прекъсване отново събира хиляди гости.

Надбягванията с бикове се провеждат рано сутрин и за тях се традиционно се стичат ентусиасти от много страни. Те тичат пред шест бика, пуснати по криволичещ калдъръм, който води към градската арена за корида. Следобед се провеждат кориди и други прояви. Бюджетът на фестивала надхвърля 1,7млн. евро. Официалната програма включва над 530 събития. Празничното настроение е денонощно. 

Жители и гости на града тези дни са облечени в бяло и червено. В 200-хилядна Памплона за Сан Фермин се събират почти милион души. Над 2500 полицаи се грижат за реда по време на фестивала. Той беше ежегоден, но пандемията направи невъзможно провеждането му през 2020 г. и 2021 г., което не се беше случвало от Гражданската война през 30-те години на миналия век.

Градските власти призоваха участниците тази година да използват предпазни маски, като напомниха, че броят на заболелите от Covid-19 отново се увеличава.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени