На 7 юли се отбелязва Международният ден на шоколада. Според някои източници сладкото изкушение се появява в Европа на 7 юли 1550 г., когато в Испания за първи път е внесена първата партида шоколад от Америка. Свойствата на какаовите зърна са били открити от ацтеките и за тях шоколадът бил "храна на боговете“. Едва в началото на ХХ век шоколадът започва да се произвежда в Европа в големи количества и става достъпен.
В "Нашият ден" Красимир Бенямин, производител на български биошоколад, твърди, че е парадоксално 7 юли да е предпочетен за Световен ден на шоколада. "Реално тогава не е имало шоколад, а е имало какаова напитка в днешно Мексико. Всеки един производител на шоколад знае, че шоколадовият сезон е от октомври до май месец. През топлите месеци продажбите падат драстично", допълва той.
Идеята за здравословна алтернатива на шоколадите реално започва през 2014 г. "Тогава в домашни условия с моя брат Мартин създадохме първите ни шоколади. В рамките на една година се самообучавахме. После наехме едно малко мазе, създадохме първия си бранд, който се провали след две години, след което намерихме инвеститор и така започна да се разрастваме", казва Красимир Бенямин.
Може ли да се създаде шоколад, който да запазва полезните свойства на какаото? Тайната в рецептите на двамата братя е какаото да остава сурово. В последните девет години те разработват 26 нестандартни рецепти в различни цветове. Шоколадите включват суперхрани като чия, мача, киноа, куркума, джинджифил, но също така люта чушка и брашно от рожков вместо какао.
Производството обаче не е никак евтино. Освен шоколадът да бъде вкусен, за тях е важно той да е полезен за потребителите, производството да не вреди на околната среда, а суровините да се отглеждат в нормални условия за труд. За да избягат от доставчици с лоша репутация, правят старателни проучвания и не се страхуват да платят малко повече.
Шоколатиерите отделят много време в търсена на честни доставчици на висок клас древни сортове какао. Намират ги в Перу, Никарагуа, Доминиканска република. Това решение увеличава разходите ни с два до четири пъти, но по този начин се тушира нуждата от внос от Африка. Защото в Кот д'Ивоар обикновено се използва детски робски труд при производството на какао.
Целия разговор с Красимир Бенямин можете да чуете в звуковия файл.