Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата коалиция влезе с мъгляви намерения какво иска да върши в сектора, смята експертът

Николай Вълканов: В земеделието може и можеше да се постигне много повече

"Капитан Андреево" е една от причините и за забавянето на влизането на България в Шенген"

Снимка: БГНЕС

"Управляващата коалиция влезе с малко мъгляви намерения какво точно иска да върши в сектор земеделие, но като че ли не знаеше механизмите, по които това да се случи, не беше подготвена за това."

Това мнение изрази в интервю за БНР анализаторът Николай Вълканов, управител на неправителствената организация "Интелиагро".

От свършеното трябва да се отчете възстановяването на контрола на ГКПП "Капитан Андреево", посочи Вълканов.

"Няма защо да се правят на луди предишните управляващи. Това със сигурност е било една от причините и за забавянето на влизането на България в Шенген, не може да има такова безконтролно преминаване на границата. Може да се продължи с т.нар. златен гьол – след като си започнал едното, нищо не преми да свършиш и другото."

Другото, което трябва да се отбележи, въпреки слабостите на различни нива, е изпращането на Стратегическия план за земеделието в Брюксел, допълни анализаторът.

По думите му "една от негласните насоки към Стратегическия план е била да се запази статуквото от предходните 7 години, което е достатъчно лош знак".

"По линия на селскостопанската политика на ЕС България получава най-много средства пропорционално от средствата от ЕС. В земеделския сектор може много повече да се постигне и можеше много повече да се постигне и за предходните два програмни периода, отколкото е постигнато", коментира Николай Вълканов в предаването "Преди всички".

По темата с намеренията за изваждане на агенциите по горите и храните от земеделското министерство той каза, че "това е част от несвършеното" и отделянето на тези две структури е могло да се свърши през изминалите 6 месеца.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени