Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалстарт за делото "Маринашки", близки на загиналите отново протестираха

Съдът глоби адвоката на подсъдимия Йордан Давчев с 1000 лева, сметна причините за неявяването му за нуеважителни

За 29 септември Пловдивският Апелативен съд отложи делото срещу Петър Маринашки, който уби при катастрофа двама младежи преди 2 години край Кадиево.

Причината за новото заседание е отсъствието на адвоката на подсъдимия Йордан Давчев, който в писмено уведомление пред магистратите се оправда с професионални ангажименти по други дела на тази дата.

Съдът обаче счете оправданията на Давчев като неуважителни и му наложи глоба от 1000 лева.

Преди заседанието родители и роднини на убитите младежи Тошко и Виктор протестираха пред Съдебната палата с искане за максимална присъда за Петър Маринашки, който от Окръжния съд има наложено наказание от 5 години затвор.

През 2020 г. под въздействието на наркотици Маринашки предизвиква катастрофа, при която загиват двамата младежи.

„Това шиканиране на делото е, за да се размие общественият интерес към него и Маринашки да се размине с по-лека присъда“ – коментира след заседанието адвокат Антоанета Николова, довереник на едно от пострадалите семейства.

„Не може да си караш колата и да се печеш на плажа на Слънчев бряг, където преди дни е бил забелязан Маринашки“ – коментира бащата на загиналия Тошко Тодор Бараков. Той коментира и катастрофата в София, при която загинаха две млади жени.

„Пак дрогиран шофьор, който сее смърт по улиците. Това е един втори Маринашки. На това трябва да се сложи край“ – коментира Бараков.

Преди съдебното заседание около 30 души, роднини и близки на загиналите момчета се събраха на мирния протест пред Съдебната палата в Пловдив. Те искат най-тежкото наказание от 15 години затвор за Петър Маринашки. 

Родителите на загиналия Тошко имат претенции и към полицията, която според тях не си е свършила работата при откриването на доказателства и издирването на свидетели. 

Според полицейския доклад единственият свидетел на катастрофата е обадилият се на телефон 112. 

Бащата на Тошко твърди, че е издирил шофьора на микробус, който първи е оказал съдействие при кратастрофата, но той не е бил призован. 

Близките на убитите момчета казаха, че ужасът се е върнал отново при тях след катастрофата в София с двете убити млади жени: Това е втори Маринашки, който дрогиран на пътя сее смърт



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!