Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Букмейкъри определят Пени Мордънт за най-вероятен наследник на Борис Джонсън

Анкета обаче сочи, че фаворит сред представители на Консервативната партия е Бен Уолъс

Пени Мордънт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пени Мордънт, която към момента е министър на международната търговия на Обединеното кралство, е фаворитът да замени Борис Джонсън като лидер на Консервативната партия, според коефициентите на букмейкъра Ladbrokes.

Залозите за Пени Мордънт са 9 към 2 (9/2), като тя изпреварва министъра на отбраната Бен Уолъс и бившия финансов министър Риши Сунак - и двамата със залози 6/1.

Според проучване на YouGov, публикувано в четвъртък обаче, британският министър на отбраната Бен Уолъс е фаворит сред консерваторите за наследник на Борис Джонсън като премиер и лидер на торите. Той е първи в проучване сред 716 членове на Консервативната партия с 13%, следван от Пени Мордънт с 12% и бившия министър на финансите Риши Сунак с 10%.

Бен Уолъс излиза на първо място и в анкетата на YouGov, когато се прави сравнения за негов евентуаен сблъсък с всеки един от останалите конкуренти. В потенциалните двубои за лидер на Консервативната партия респондентите го избират пред Мордънт с 48% срещу 29%, спрямо Лиз Тръс - с 48% срещу 26% и спрямо Сунак - с 51% срещу 30%, се казва още в анкетата.

Според буеемйкъра Ladbrokes, залозите за външния министър Лиз Тръс са 7 към 1, докато за Саджид Джавид, който напусна поста си на здравен министър минути преди и Риши Сунак да подаде оставка, са 8/1.

"Това може да се окаже е най-широко отворената надпревара за лидерство в историята, с не по-малко от осем имена със залози от 12 към 1 или по-ниски, които могат да заменят Джонсън. Така стоят нещата към този момент", отбеляза Алекс Апати от Ladbrokes,

Ето и най-новите залагания при букмейкъра Ladbrokes за лидер на торите:

Пени Мордънт - 9/2

Бен Уолъс - 6/1

Риши Сунак - 6/1

Лиз Тръс - 7/1

Саджид Джавид — 8/1

Надхим Захауи — 10/1

Джереми Хънт - 12/1

Том Тугендхат - 12/1

Betfair пък определя шансовете на Мордънт на 5/1, следвана от Сунак с 6/1, министъра на отбраната Бен Уолъс с 13/2, външният министър Лиз Тръс с 8/1 и Саджид Джавид с 9/1.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна