Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков, Рашков и Тенев за мерки срещу нарушителите на пътя

Петков: Обявяваме война на рецидивистите на пътя (видео)

Бойко Рашков: Ще се разделя с всеки бездействащ и пасивен полицай

| обновено на 07.07.22 в 16:48
Снимка: Диана Костова

Среща между премиера в оставка Кирил Петков, министъра на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков, главния секретар на МВР Петко Тодоров и директора на столичната "Пътна полиция" Тенчо Тенев беше проведена в МС по повод тежката катастрофа в София преди два дни, при която загинаха две млади жени. Бяха обявени мерките и действията на правителството, свързани с движението по пътищата.

"Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти зад волана, особено на тези, които шофират под въздействието на наркотични вещества. Днес започва мащабна акция по пътищата", обяви министър-председателят в оставка Кирил Петков.

Петков изказа съболезнования към близките на двете млади жени, които загубиха живота си при предизвиканата от Георги Семерджиев катастрофа в София: "Трагедията от вчера, трагедията с Милен Цветков се дължи на наркотични вещества. Това е част от тъмната страна на нашето общество. Никой не трябва да е над закона в България", заяви Кирил Петков. 

Премиерът в оставка започна изявлението си така:

"Първо, искам да изразя нашите съболезнования на близките на двете момичета, които така нелепо загинаха заради рецидивистът Георги Семерджиев. Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти зад волана, особено на тези, които шофират под въздействието на наркотични вещества.

Война на всички, които имат агресивно поведение по пътя. От тази вечер започва мащабна национална акция срещу шофиране под въздействието на наркотични вещества. Трагедията от вчера, подобно на трагедията с Милен Цветков, се дължи на употребата на наркотици и шофиране в нетрезво състояние. Много от тези рецидивисти, които нарочно не спазват правилата, са част от тъмната страна на нашето общество и имат чувството за безнаказаност. Никой не трябва да е над закона в България.

До мен са министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, главният секретар на МВР Петко Тодоров, директорът на Столична "Пътна полиция" Тенчо Тенев, заместник-председателят на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата" Димитър Илиев, народен представител и активист за пътна безопасност Настимир Ананиев, които заедно още от днес организират изпълнението на националната акция срещу шофиране под въздействието на наркотични вещества".

Започва специализирана операция по линия на всички лица, които използват наркотични и упойващи вещества и тя няма да е от ден до пладне - това съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков на пресконференцията в Министерския съвет.

Министърът поясни, че спецакцията няма да има краен срок: "Тя ще продължи дотогава, докогато преценим. Времето и резултатите от нея, ще ни кажат докога", заяви Рашков.

Ще разчитаме и на цялото общество да ни помогне да се справим с тези, които си позволяват да застрашават живота на всички, които са на пътя, а и на тротоарите, каза още Рашков.

"Ние се принуждаваме да предприемем такива драстични мерки, съзнавайки, че може би по такъв начин ще затрудним и други граждани, които нямат нищо общо с използването на наркотични и други упойващи вещества".

Вътрешният министър Рашков заяви, че вече е установено, че служителка на МВР е замесена в случая със Семерджиев:

"За нас е известно присъствието на жена в момента, в който е станал инцидентът и предстои установяването ѝ. Днес вече това е известно. Да, тя е служителка в едно от районните управления в столицата, да, тя има отношения с Георги Семерджиев. Предстои да установим какви – открити са полицейски атрибути. Едва ли има основание в колата на този човек да има предмети, които се използват само от полицаите", заяви Рашков.

Текат проверки и за други служители в МВР, за които има предположения че не са предприели необходимите действия след като Семерджиев е бил спиран и установяван, че шофира след употреба на наркотици.

Довечера за втора поредна вечер се очаква граждани да блокират кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски", където стана тежката катастрофа.

Протестиращите искат властимащите да споделят план за действия срещу рецидивистите на пътя. Протестът е насрочен за 18.30 часа.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна